Cholesterol : meer of minder ?

Cholesterol : meer of minder ?

Heel regelmatig krijg ik ongeruste klanten over de vloer met de mededeling dat hun cholesterol dringend naar omlaag moet.

Laat het duidelijk zijn : een teveel aan cholesterol en/of triglyceriden ('vetten') in je bloed kan zich opstapelen en vastzetten langs de aderwand en op die manier 'aderverkalking' veroorzaken.  Met alle gevolgen aandien : je aders kunnen op die plaats minder bloed door laten, stukjes daarvan kunnen loskomen en verderop vast geraken (trombose)...  Het loont dus in elk geval de moeite om het lichaam te gaan ondersteunen waar nodig.  Dat je arts hier veel belang aan hecht is vrij logisch.

Alleen... zomaar je cholesterolgehalte doen dalen is ook weer geen goed idee.  Belangrijker is het om eerst te achterhalen wat jouw lichaam probeert te doen, wat het je probeert te vertellen.

Wat is cholesterol precies ?

Het is een vette stof die deel uitmaakt van onze celmembranen (dus zeg maar, helpt in de 'opbouw' van ons lichaam) en mee zorgt voor de aanmaak van oa. vitamine D, de geslachtshormonen, bijnierhormonen...

Het is geen geheim dat een eierdooier veel cholesterol bevat... logisch ook.  Het kuikentje dat uit dat ei moet groeien heeft die bouwsteen nodig !  Wie flinke fysieke arbeid verricht weet het ook : een lekkere omelet vormt een stevig maal.

De grootste hoeveelheid cholesterol in ons lichaam aanwezig wordt echter door de lever aangemaakt; slechts een kwart halen we binnen via onze voeding.  

Om het heel eenvoudig samen te vatten : er vertrekken deeltjes met cholesterol vanuit de lever (LDL) naar de lichaamscellen.  Deze kunnen de aangeboden cholesterol gebruiken om vb. het celmembraan te herstellen of stoffen aan te maken.  De HDL-deeltjes nemen het overtollige cholesterol terug op uit de lichaamscellen of vaatwand en voeren het terug naar de lever.  Daarom spreekt men van 'goede' (HDL) en 'slechte (LDL) cholesterol.  De goede ruimt namelijk op wat er teveel rondslingert in het lichaam zodat het zich niet kan gaan opstapelen.

Vrouwen maken van nature meer HDL aan, en ook wie regelmatig sport heeft een voordeel.

Een gezonde uitgebalanceerde voeding zorgt ervoor dat we via deze weg onze bloedwaarden gunstig beïnvloeden.  Maar hoe komt het dat onze lever meer cholesterol aanmaakt ?  Waarom stijgen die waarden naarmate we ouder worden ?

 • Aangezien cholesterol één van de bouwstenen van onze celmembranen vormt kan de productie stijgen naarmate we ouder worden : de weefsels geraken 'wat versleten' en dienen vaker 'gerepareerd' te worden
 • stress vormt een belangrijke factor bij het 'aanvallen' van onze weefsels : hoe meer stress, hoe meer vrije radicalen gevormd worden (die zijn zeer actieve stoffen die onze celmembranen aantasten). Cholesterol komt ook hier de reparaties doen.
 • Nog bij stress zal vanuit cholesterol het stress-hormoon cortisol worden aangemaakt, waardoor het 'verbruik' van cholesterol stijgt.
 • Vooral ter hoogte van de aderwand is dit proces belangrijk : een bloedvat dat beschadigd is wordt zo snel mogelijk hersteld (vergelijk het met je tuinslang die al wat versleten en dus verduurd geraakt, waardoor ze kan gaan lekken). 

Dat het cholesterol verhaal (één van de) zeer fascinerende delen van het lichaam vertelt mag duidelijk zijn.  Dat de gezondheid van ons lichaam niet kan beperkt worden tot het bestuderen van één waarde in het bloed hopelijk ook.

Gezien de toename van welvaartsziekten in de Westerse wereld werd én wordt dit hoofdstuk zeer uitgebreid bestudeerd door de wetenschap.  Een wondere, boeiende wereld !

Hulp nodig om de waarden in jouw bloed te helpen normaliseren ?

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.

 • Voorbeeld producttitel
  Verkoper:
  Verkoper
  Normale prijs €19,99 EUR
  Normale prijs Aanbiedingsprijs €19,99 EUR

  Voorbeeld producttitel

 • Voorbeeld producttitel
  Verkoper:
  Verkoper
  Normale prijs €19,99 EUR
  Normale prijs Aanbiedingsprijs €19,99 EUR

  Voorbeeld producttitel

 • Voorbeeld producttitel
  Verkoper:
  Verkoper
  Normale prijs €19,99 EUR
  Normale prijs Aanbiedingsprijs €19,99 EUR

  Voorbeeld producttitel

 • Voorbeeld producttitel
  Verkoper:
  Verkoper
  Normale prijs €19,99 EUR
  Normale prijs Aanbiedingsprijs €19,99 EUR

  Voorbeeld producttitel