Pure vreugde

 

Lieve klant,

Ze kan er wat van, van haar ontdekkingstocht door het leven.  Plots stond ze buiten, midden in een plenzende regenbui.  Bijna drie, en één grote bos dansende rode krullen. Ze liep en sprong van de ene kant van de tuin naar de andere.  Plots stond ze stil, haar hoofdje achterover, haar mond open om de regen op haar tong te proeven.

Ze danste weer verder, de armen wijd, haar handjes en vingers gespreid om de regen te voelen.  Ze sprong op en neer van pure, uitzinnige vreugde.  Gewoon.  Om de regen.  Om de vreugde zelf.  Ze daagde ook uit.  Want ergens, in al haar enthousiasme, straalde de vraag al uit haar houding.  Wat gebeurt er als mama mij ontdekt op blote voeten in de regen ?

Wij keken door het raam naar dit fantastische spektakel.  Heerlijk !  We werden er zelf instant blij van.  Voor haar geen moeilijke vragen.  Welke familieleden mag ik zien ?  Mag ik terug naar school ?  Hoe lang duurt dit nog ? Hoe moet ik mij gedragen ?  Niets van dit alles.  Nu is nu.  Gewoon blijdschap om de blijdschap.  Een pure vreugdedans, in de gietende regen.  Zoals alleen een kind van drie dat kan.

Ik neem haar vreugde mee naar jou.

Welkom !

PRAKTISCH

Vanaf dinsdag 12 mei gaan de winkeldeuren terug open, volgens de normale openingsuren. Dit wil zeggen : van di tot vrij 10-18u, za van 10-13u. (maandag sluitingsdag) 

 • Om de wachttijden te beperken bestaat de mogelijkheid om jouw bestelling op voorhand door te geven via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of Messenger   Ik zet alles klaar in de gang met een factuur aan het zakje.  Je kan deze dan via overschrijving betalen.
 • Ook leveringen aan huis zijn nog steeds mogelijk.  Binnen de postcodes 9100, 9111, 9112, 9140, 9160, 9170 en 9190 kan dit gratis vanaf 50 EUR.  Voor de andere postcodes geldt portvrije levering vanaf 100 EUR (kostprijs voor bestellingen minder dan 100 EUR : 6,90 EUR).  Houd voor deze leveringen rekening met gemiddeld 2 werkdagen. 
 • Maak alsjeblieft zoveel mogelijk gebruik van contactloos betalen.  Dit kan via Bancontact, Payconic, Apple Pay,...
 • Bij de ecotrends voor deze lente en zomer staan etherische oliën in de top 5. Omdat we allemaal zorg dragen voor ons 'kot'.  Maar niet alleen voor aromatherapie kan je in de winkel terecht met ecocheques.  Bijna al onze producten dragen het bio-garantie label en komen dus in aanmerking voor betaling met ecocheques.  Je kan in de winkel contactloos betalen met de kaart van Edenred (opgelet : geen maaltijdcheques)

Heel wat nieuwe klanten vinden dankzij jullie de weg naar het Natuurhuys.  Dankjewel daarvoor !!  Aarzel vooral niet om deze nieuwsbrief naar hen door te sturen, zodat ook zij weten wat ze kunnen verwachten in de winkel.

VEILIGHEID

Uiteraard krijgt jouw veiligheid nu alle prioriteit.  De aanpassingen even op een rijtje :

 • Onmiddellijk bij de voordeur kan je je handen ontsmetten met de (zelfgemaakte) handontsmetting
 • Klinken en trapleuning worden regelmatig ontsmet.  De toog is voorzien van plexiglas.  Via de verstuivers met aromatherapie houd ik de lucht zo zuiver mogelijk. 
 • Om het mogelijk te maken om op een veilige manier door de winkel te lopen, vraag ik om bij de deuropening te wachten indien zich een andere klant in de winkelruimte bevindt.  

HET CORONA VIRUS IN EEN NOTEDOP

Er wordt ontzettend veel info verspreid over COVID-19.  Informatie waarover zelfs wetenschappers het niet altijd met elkaar eens zijn.  Wat wél zeker is, is dat het 'overreageren' van ons eigen afweersysteem voor de meeste schade zorgt.  Hoe dit kan gebeuren, zie je in dit filmpje.

Een goede reactie van ons afweersysteem is dus zeer belangrijk.

Wat er gebeurt wanneer we onze handen wassen kan je hier bekijken.

Na het bekijken van het filmpje, begrijp je ook beter onderstaande hygiëne maatregelen.

Aangezien het virus geen levend organisme is, maar een streng erfelijk materiaal (bestaande uit eiwitten), omhuld door een mantel met vetten en eiwitten, kunnen we het eigenlijk niet "doden"; het valt vanzelf uiteen. De duur van deze desintegratie hangt af van de temperatuur, de vochtigheidsgraad en het soort materiaal
Het virus is erg kwetsbaar; het enige wat het beschermt is een dunne laag vet (of lipiden)

 • Dit is de reden waarom zeep of wasmiddel de beste remedie is.  Zoals je kon zien in het filmpje zullen de eiwitten uiteenvallen als we de vetlaag oplossen.  Daarom moet je 20 seconden of langer je handen inwrijven met zeep.
 • Door hitte kan je de lipiden ook smelten (vandaar dat ons lichaam koorts maakt als verdediging).  Daarom is het goed om water boven de 25 ° C te gebruiken om je handen, kleding of iets anders te wassen. De combinatie van het warme water met zeep maakt het effect groter.
 • Alcohol of een ander mengsel dat meer dan 65° alcohol bevat, lost de buitenste lipidenlaag van het virus op.
 • Elk mengsel van 1 dosis bleekwater (bevat chloor) op 5 doses water lost de eiwitten op en vernietigt het virus van binnenuit.
 • In afwezigheid van zeep, alcohol of chloor kan je zuurstofwater gebruiken, omdat dit de eiwitten van het virus aantast, maar het moet puur worden gebruikt, wat schadelijk is voor de huid.
 • Etherische oliën die de stof 1,8 cinéol bevatten (een natuurlijk alcohol) werken rechtstreeks in op de lipidenlaag van het virus.
 • Het virus is geen levend organisme zoals een bacterie. Je kunt niet doden wat niet leeft met antibiotica.
 • Schud nooit kleding of lakens uit.  Als je bij het poetsen een doek schudt of een plumeau gebruikt, kunnen de virussen 3 uur in de lucht zweven en ingeademd worden.
 • Wanneer het virus vastzit op een oppervlak, is het erg inert en valt het uiteen in :
  •            3 uur op een stof of een ander poreus oppervlak.
  •            4 uur op koper (natuurlijk antiseptisch) en hout (droogt het virus uit)      
  •            24 uur op karton.
  •            42 uur op een metaal.
  •            72 uur op plastic.

Virussen blijven zeer stabiel in de kou buiten of in de kunstmatige kou (airconditioning in gebouwen of voertuigen bijvoorbeeld ...). Om stabiel te blijven, hebben ze ook vocht nodig en half licht. Het virus wordt dus makkelijker en sneller afgebroken in een droge, warme en heldere omgeving.
Ultraviolette straling ontleedt het eiwit van het virus, ongeacht het oppervlak. Zo is de UV-lamp perfect voor het desinfecteren en hergebruiken van een masker. Wees voorzichtig, want het breekt ook collageen (een eiwit in de huid) en kan rimpels en huidkanker veroorzaken.
Het virus kan de gezonde NIET huid passeren.
Azijn is nutteloos omdat het de vettige beschermlaag van het virus niet oplost.
Alcoholische dranken, zoals wodka, hebben geen effect (de sterkste hebben ongeveer 40% of 50% alcohol, maar het minimaal vereiste gehalte is 65% alcohol).

Hoe beperkter de ruimte, hoe hoger de concentratie van het virus kan zijn (vb na niezen of hoesten) Hoe meer de ruimte open en geventileerd is, hoe meer de concentratie van het virus wordt verminderd.  Het gebruik van etherische oliën om in de ruimte te verstuiven kan helpen om de lucht te zuiveren.

Wanneer was je dan je handen ?  Voor en na het aanraken van :

slijmvliezen (je ogen, mond,...), voedsel, sloten, deurgrepen, knoppen en schakelaars (licht, liften ...), telefoon, afstandsbediening, horloge, computer, bureau, enz ...
Het is daarnaast belangrijk om je handen regelmatig in te smeren met een goede vochtinbrengende crème omdat ze de neiging hebben uit te drogen door herhaaldelijk wassen. De virussen kunnen dan in zeer kleine wondjes van de huid binnendringen. 

Succes met deze tips en hou het gezond ! 

Deel op facebook

OPENINGSUREN


Wo-Vrij : 10.00-18.00u
Za : 10.00u-13.00u

Maandag en dinsdag gesloten

 

Contactgegevens
Maya’s Natuurhuys
Maya Vereecken
Dries 16
9112   Sinaai
Tel  03 722 06 66
E-mail: maya@natuurhuys.be
BTW : BE0 788 137 470